Tragerissa käsitellään sekä kehoa että mieltä!

Miten olla samanaikaisesti sekä aktiivinen että tekemättä mitään?

Trager loi Tragerin

Nimi Trager tulee hoitomuodon kehittäjän yhdysvaltalaisen lääkärin Milton Tragerin (1908-1997) mukaan. Trager yhdistää nerokkaasti sekä koulu- että vaihtoehtolääketieteen. Trager -terapiaa on käytetty Yhdysvalloissa jo yli 70 vuotta. Milton Trager aloitti täysin uuden kehoterapian kehittämisen 1930-luvulla. Menetelmän kehittämiseen hän käytti koko aikuisikänsä, 60 vuotta. Hän oli nuoruudessaan akrobaatti, tanssija ja nyrkkeilijä. Tavallisesti valmentaja hoiti häntä nyrkkeilyharjoitusten päätyttyä. Kerran valmentaja oli väsynyt ja Milton ehdotti, että hän hoitaisi valmentajaansa. Kun Milton oli hetken aikaa hoitanut valmentajaa, valmentaja kysyi: ”Missä sinä olet oppinut tämän?” Hän vastasi: “Ei hän ole eläissään tehnyt tällaista, hän vain tekee niin kuin sinä teet!” Valmentaja vastasi, että sinulla on kädet tähän työhön! Milton palasi kotiinsa. Hänen isänsä oli kärsinyt pari vuotta iskiaksesta. Hän käsitteli isäänsä kolme kertaa ja sen jälkeen kivut olivat poissa eivätkä tulleet enää koskaan uudelleen. Hän oli enemmän kuin innoissaan tuloksistaan. Hän alkoi kiertää kotikaupunkinsa Miamin kaduilla ja kujilla ja etsi kipuja ja särkyjä, joita käsitellä. Ihmiset saivat apua ja hän innostui yhä enemmän. Mutta hän ei vieläkään tiennyt, mitä hän teki tai miksi hoito tehosi.

Alitajunnan voima

Ajan mittaan vastaus löytyi! Alitajunta! Milton Trager keksi, että kaikki mitä meille on tapahtunut, on varastoituna meidän kehoomme ja alitajuntaamme. Hän oli vakuuttunut siitä, että alitajunta luo jännityksemme, mutta se myös vapauttaa meidät niistä! Hän kehitti menetelmän, jossa pehmeät liikkeet yhdistettynä alitajunnan käsittelyyn mahdollistavat meidät vapautumaan kivuistamme ja säryistämme.

Mitä enemmän aikaa kului, hän haki käsitelläkseen yhä vaikeampia ja vaikeampia tapauksia. Joukossa halvaantuneita, joita hän sai kävelemään. Yli 40-vuotiaana hän aloitti lääketieteen opiskelut.Trager valmistui lääkäriksi Guadalajaran yliopistosta Meksikosta 1955. Sen jälkeen hän harjoitti lääkärin ammattiaan yhdessä Trager- terapiansa kanssa yli 20 vuotta.

Milton Trager opettaa poliovammaiselle lapselle uudenlaisen tavan liikkua

 

Kukaan ei koske niskaani! Milton Trager oli pitkään sitä mieltä, että hänen hoitotapaansa ei pysty opettamaan toisille. Ensimmäisen kerran hän esitteli hoitomuotonsa yleisölle Esalen Instittuutissa Kaliforniassa 1960-luvulla. Betty Fuller oli kouluttamassa siellä Feldenkrais-menetelmää. Milton seurasi Bettyn opetusta ja huomasi, että Bettyn niska oli kipeä. Hän ehdotti Bettylle, että hän saisi käsitellä tämän niskaa. Tämän kuullessaan Betty vastasi: ”Kukaan ei koske niskaani!” Hänen niskansa oli hirvittävän kipeä. Mutta Milton sai Bettyn taivutelluksi hoitoonsa. Hetken aikaa niskaa käsiteltyään Bettyä pitkään vaivanneet niskakivut olivat poissa. Samasta hetkestä alkaen Betty aloitti sinnikkään taivuttelun, jotta saisi Miltonin opettamaan hänelle menetelmänsä. Lopulta Milton suostui ja Betty Fuller oli hänen ensimmäinen oppilaansa ja Trager- kouluttajansa. Sen jälkeen koulutus alkoi eri puolilla USA:ta ja Kanadaa. Eurooppaan Trager- koulutus tuli 1970-luvulla. Tällä hetkellä Trager- terapeutteja on eri puolilla maailmaa noin 2000. Suomessa koulutus aloitettiin 2003.

Hoitotapahtuma

Trager -hoito kestää reilun tunnin, jonka aikana asiakas lepää pehmeällä hoitopöydällä peiton alla. On tärkeää, että asiakkaalla on koko hoidon ajan hyvä olla. Tragerin hoitoliikkeet ovat venyttäviä, tuudittavia, heiluttavia ja värisyttäviä. Trager poikkeaa tavallisesta hieronnasta. Terapeutti on hoitoa tehdessään syvän rauhan tilassa. Hän on mahdollisimman rentoutunut ja täydellisen keskittynyt. Tämä on tila, jossa ollaan samanaikaisesti sekä aktiivisia ja että tekemättä mitään! Samalla, kun hän käsittelee kehoa, hän esittää hiljaa mielessään myönteisiä kysymyksiä alitajunnalle. Esimerkiksi, miten tämä tuntuisi pehmeämmältä, kevyemmältä, vapaammalta? Saatamme kokea vastaukset tunteina, ideoina, ajatuksina tai mielikuvina. Tai sitten tietoisella tasolla emme koe mitään erityistä, koska alitajunta on tiedostamaton osa meitä. Hoitajan ja hoidettavan välille syntyy syvä yhteys, joka mahdollistaa hienovaraisten ja sanattomienkin viestien vastaanottamisen ja niihin vastaamisen. Trager lisää kehotietoisuuttamme. Jokainen kosketus ja liike vaikuttavat keskushermostoomme ja sieltä edelleen autonomisen hermoston kautta koko elimistöömme. Koska Trager- hoito saavuttaa kehon joka solun, hoidon saajan on mahdollista päästää irti lukkiutumista ja toimintahäiriöistä ja oma paranemisprosessi voi alkaa toimia. Uudet toimintamallit mahdollistavat elimistömme uudenlaisen toiminnan.

Ei saa satuttaa

Me voimme oppia elämään kipujemme ja jännitystemme kanssa. Kun kipu on ollut läsnä pitkään, emme välttämättä enää edes huomaa sitä. Olo vain tuntuu jotenkin epämukavalta! Unohdamme, miltä tuntui, kun ei sattunut mihinkään. Tragerissa pidetäänkin tärkeänä, että asiakas löytää itselleen uudelleen kivuttoman olotilan. Trager -käsittely ei saa missään vaiheessa sattua! Tragerin perusajatuksia on, että jos kehoa lähestytään satuttaen, keho menee automaattisesti puolustusasentoon. Silloin kun kehoa kosketetaan pehmeästi, hoito vaikuttaa tehokkaasti myös meidän syvimpiin kudoksiimme asti. Tragerissa on saatu hyviä tuloksia kivunlievityksessä. Mitä jännittyneempi keho on, sitä pehmeämmin sitä käsitellään. Tervetuloa kokemaan, miltä tuntuu olla kevyempi, vapaampi, pehmempi!