TRAGERISSA OLENNAISTA ON LÄSNÄOLEVA LIIKE JA KOSKETUS

Trager kuuluu somaattisiin menetelmiin, joissa herätellään ja vahvistetaan ihmisen kykyä toimia omana ”parantajanaan”.  Somaattisissa menetelmissä mielen läsnäolo yhdistyy kehon liikkeisiin.  Tragerin ydin on liikkeen tietoinen tuntemus. Tulemalla tietoiseksi liikkeen aiheuttamista tuntemuksista, joko terapeutin tai henkilön itsensä tekemänä,  ihmisellä onmahdollista purkaa autonomiseen hermostoon kohdistuvaa kuormitusta. Muun muassa pitkäaikainen stressi, staattiset asennot, sairaudet tai erilaiset traumat voivat aiheuttaa vuosien tai vuosikymmenten saatossa autonomiseen hermostoomme ylikuormitustilan, jonka pohjalta reagoimme nykyhetken vaatimuksiin tästä elimistön hälytystilasta käsin.

Tragerissa käsittely tapahtuu tavallisesti hoitopöydällä. Vaatetuksena voi olla kevyt oloasu tai alusasu.  Käsittelyn kestoaika on 1 – 1,15 tuntia.  Lisäksi ihmiselle ohjataan pöytäkäsittelyn jälkeen hänen tilanteeseensa sopivia pehmeitä Trager-liikuntaharjoitteita hoidon tueksi.

Liikkeen tietoinen tuntemus syvenee vähitellen. Siksi Trager on oppimisprosessi, jolloin aivojen on mahdollista omaksua luonnollinen olotila, jolloin hermosto ei ole jatkuvassa hälytystilassa. Toistamalla miellyttäviä liikkeitä ja tulemalla tietoiseksi niistä meidän on mahdollista rakentaa nykyhetkessä toimivampia ”aivokarttoja”. Tämä vapauttaa omien mahdollisuuksien paremman hyödyntämisen sekä auttaa erilaisista sairauksista toipumisessa.

 

TRAGER LOI TRAGERIN

Nimi Trager tulee hoitomuodon kehittäjän yhdysvaltalaisen lääkärin Milton Tragerin (1908-1997) mukaan. Trager yhdistää nerokkaasti sekä koulu- että vaihtoehtolääketieteen. Trager -terapiaa on käytetty Yhdysvalloissa jo yli 70 vuotta. Milton Trager aloitti täysin uuden kehoterapian kehittämisen 1930-luvulla. Menetelmän kehittämiseen hän käytti koko aikuisikänsä, 60 vuotta. Hän oli nuoruudessaan akrobaatti, tanssija ja nyrkkeilijä. Tavallisesti valmentaja hoiti häntä nyrkkeilyharjoitusten päätyttyä. Kerran valmentaja oli väsynyt ja Milton ehdotti, että hän hoitaisi valmentajaansa. Kun Milton oli hetken aikaa hoitanut valmentajaa, valmentaja kysyi: ”Missä sinä olet oppinut tämän?” Hän vastasi: “Ei hän ole eläissään tehnyt tällaista, hän vain tekee niin kuin sinä teet!” Valmentaja vastasi, että sinulla on kädet tähän työhön! Milton palasi kotiinsa. Hänen isänsä oli kärsinyt pari vuotta iskiaksesta. Hän käsitteli isäänsä kolme kertaa ja sen jälkeen kivut olivat poissa eivätkä tulleet enää koskaan uudelleen. Hän oli enemmän kuin innoissaan tuloksistaan. Hän alkoi kiertää kotikaupunkinsa Miamin kaduilla ja kujilla ja etsi kipuja ja särkyjä, joita käsitellä. Ihmiset saivat apua ja hän innostui yhä enemmän. Mutta hän ei vieläkään tiennyt, mitä hän teki tai miksi hoito tehosi.

ALITAJUNNAN VOIMA

Ajan mittaan vastaus löytyi! Alitajunta! Milton Trager keksi, että kaikki mitä meille on tapahtunut, on varastoituna meidän kehoomme ja alitajuntaamme. Hän oli vakuuttunut siitä, että alitajunta luo jännityksemme, mutta se myös vapauttaa meidät niistä! Hän kehitti menetelmän, jossa pehmeät liikkeet yhdistettynä alitajunnan käsittelyyn mahdollistavat meidät vapautumaan kivuistamme ja säryistämme.

Mitä enemmän aikaa kului, hän haki käsitelläkseen yhä vaikeampia ja vaikeampia tapauksia. Joukossa halvaantuneita, joita hän sai kävelemään. Yli 40-vuotiaana hän aloitti lääketieteen opiskelut.Trager valmistui lääkäriksi Guadalajaran yliopistosta Meksikosta 1955. Sen jälkeen hän harjoitti lääkärin ammattiaan yhdessä Trager- terapiansa kanssa yli 20 vuotta.

Milton Trager opettaa poliovammaiselle lapselle uudenlaisen tavan liikkua

Kukaan ei koske niskaani! Milton Trager oli pitkään sitä mieltä, että hänen hoitotapaansa ei pysty opettamaan toisille. Ensimmäisen kerran hän esitteli hoitomuotonsa yleisölle Esalen Instittuutissa Kaliforniassa 1960-luvulla. Betty Fuller oli kouluttamassa siellä Feldenkrais-menetelmää. Milton seurasi Bettyn opetusta ja huomasi, että Bettyn niska oli kipeä. Hän ehdotti Bettylle, että hän saisi käsitellä tämän niskaa. Tämän kuullessaan Betty vastasi: ”Kukaan ei koske niskaani!” Hänen niskansa oli hirvittävän kipeä. Mutta Milton sai Bettyn taivutelluksi hoitoonsa. Hetken aikaa niskaa käsiteltyään Bettyä pitkään vaivanneet niskakivut olivat poissa. Samasta hetkestä alkaen Betty aloitti sinnikkään taivuttelun, jotta saisi Miltonin opettamaan hänelle menetelmänsä. Lopulta Milton suostui ja Betty Fuller oli hänen ensimmäinen oppilaansa ja Trager- kouluttajansa. Sen jälkeen koulutus alkoi eri puolilla USA:ta ja Kanadaa. Eurooppaan Trager- koulutus tuli 1970-luvulla. Tällä hetkellä Trager- terapeutteja on eri puolilla maailmaa noin 2000.
Suomessa koulutus aloitettiin 2003 ja Suomessa Tragerin parissa työskentelee tällä hetkellä n. 30 henkilöä.