TRAGERISSA OLENNAISTA ON LÄSNÄOLEVA LIIKE JA KOSKETUS

HOITOTAPAHTUMA

Trager -hoito kestää 1-1,5 tuntia, jonka aikana asiakas lepää pehmeällä hoitopöydällä peiton alla. On tärkeää, että asiakkaalla on koko  ajan hyvä olla. Tragerin hoitoliikkeet ovat venyttäviä, tuudittavia ja värisyttäviä. On tärkeää, että hoidon antaja on hoitoa tehdessään syvästi keskittynyt hoitotapahtumaan. Näin hoitajan ja hoidettavan välille syntyy syvä yhteys, joka mahdollistaa hienovaraisten ja sanattomienkin viestien vastaanottamisen ja niihin vastaamisen. Jokainen kosketus ja liike vaikuttaa keskushermostoomme ja sieltä edelleen autonomisen hermoston kautta koko elimistöömme.

FYYSISET VAIKUTUKSET JA VAIKUTUKSET YLEISEEN TERVEYTEEN

Opetamme ihmisiä rentouttamaan lihaksensa. Lihasrentous antaa paljon etuja ja tuloksia. Tämä tarkoittaa vähemmän stressiä nivelille. Vähennämme nivelvaivoja. Niveliin kohdistuu vähemmän painetta. Paraneminen helpottuu.
Opetamme ihmisiä, miten rentoutua ja poistaa lihasjännitystä. Etenkin sellaisia, joka liittyy menneisiin traumoihin.
Lihasten rentoutumisen avulla voimme parantaa mielen traumoja ja se tuo enemmän rauhaa mieleen. Fyysisen kehon kautta voimme vaikuttaa mieleen.
Lihasjännitys tarkoittaa myös suurempaa energian kulutusta. Rentoutuneena olemme ekologisia.
Lihasten rentoutuminen tarkoittaa myös enemmän tilaa verisuoniin. Helpotamme verenkiertoa ja sydämen toimintaa. Voimme parantaa lymfakiertoa ja se merkitsee parempaa solujen ympäristöä = poistamme helpommin myrkkyjä ja saamme puhdasta lymfaa takaisin = tämä tuo lisää elinvoimaa = solut saavat enemmän happea ja ravintoa ja hormoneja.
Opetamme ihmistä siihen, ettei hän anna sosiaalisen ja ympäristön vaikuttaa mieleen. 

MIELIHYVÄ JA MOTIVAATIO LIIKKUMISEEN

Kun kehoa kosketetaan miellyttävästi ja ilman kipua, tiedostamaton mieli ottaa viestin ja vastaa haluan enemmän = lihasrentous. Kehon vastaus kipuun on haluta vähemmän kipua.
Vastakohta olisi että kun keho haluaa tuntea vähemmän kipua, se supistuu. Tai kun keho haluaa suojautua joltain kivulta = pelkoreaktio.

IMMUUNIJÄRJESTELMÄ: KEHON JA MIELEN YHDISTELMÄ

Ihminen on sosiaalinen eläin. Elämän aistimus on elää toisten ihmisten kanssa. Voimme paremmin, kun toiset hyväksyvät meidät. Silloin on vähemmän pelkoa. Onnettomimmat ihmiset ovat he, joilla ei ole rakkautta. Rakkautta itseensä ja toisiin ihmisiin.
Kun toiset rakastavat meitä ja me itseämme, rohkaisemme kehojärjestelmäämme elämään enemmän.
Monet sairaudet liittyvät mielen epämukavuuteen. Se vaikuttaa immuunisysteemiin negatiivisesti. Tiede on todistanut tämän nykyisin. Mitä onnellisempia ja rentoutuneempia olemme, sitä parempi immuunipuolustus meillä on.
Koska haluamme elää kauemmin, paremmin ja pitempään. Kun tunnemme mielihyvää elämässämme, olemme motivoituneita elämään. Se tarkoittaa myös tyydyttävää elämää. Trager antaa tyydyttävämpää elämää, täysiä vuosia. Elämänlaatu on tärkeää. Tee Trageria aina kun tuntuu siltä, että aika kuluu hukkaan tai odotat jotakuta. Se lisää mielihyvää elämään. Kun haluamme elää parempaa elämää, ohjeistamme kaikkia solujamme tekemään parhaansa hyvinvoinnin eteen, myös immuunijärjestelmä toimii paremmin. Ei ole demokratiaa. Jokainen solu on onnellinen omasta roolistaan ja paikastaan. Sairaus on onneton solu.
Lopullinen päämäärä on, että tarvitsemme välttämättä luuston liikettä elääksemme terveinä. Luuston liikkeen avulla luonto on järjestänyt niin, että kaikki nesteet liikkuvat kehossamme. Liikkeet on tarkoitettu liikuttamaan myös meidän sisällämme olevia asioita. Ellemme liiku, terveytemme vähenee.

MIKSI TRAGER VOI HELPOTTAA KEHON LIIKETTÄ?

Liike on elävää ja Tragerissa voimme vakuuttaa kehoa liikkumaan. Tragerissa me ehdotamme hienovaraisella ja syvällä tavalla kehoa liikkumaan. Annamme kokemuksen liikkumisesta, joka tuottaa mielihyvää.
– miksi liike on niin tehokasta?
Paradoksaalisesti liike rentouttaa isoa osaa liikkeessä olevia lihaksia =biomekaniikkaa.
Kun liikumme, luumme vahvistuvat. Nivelrustot pysyvät paremmassa kunnossa.  Liike on hyväksi nivelille. Hyvä liike lisää kehon lämpötilaa, hikoilemme enemmän ja vapaudumme myrkyistä.
Korkeat lämpötilat ovat myrkkyä bakteereille ja viruksille. Tämä on todistettu.
Liike lisää hengitystä ja helpottaa hengitystä = parempi kaasujen vaihto. Liike on hyväksi sydämelle. Luustolihakset auttavat sydäntä ja verenkiertoa.
Liike lisää hermojärjestelmän hyvää toimintaa kahdella tavalla. Se parantaa koordinaatiota ja lisää tehokkuutta liikkeeseen. Liike ehkäisee dementiaa. Liike saa aivot toimimaan ja lisää älykkyyttäsi.
Mitä vähemmän liikumme, sitä vähemmän haluamme liikkua. Trager helpottaa meitä liikkumaan helpommin, motivaationa mielihyvä.

Kun lihakset rentoutuvat, hermoilla on enemmän tilaa. Hermoimpulssit voivat kulkea helpommin ja nopeammin aivoihin ja takaisin. Rentoutuneet lihakset saavat enemmän selkeää informaatiota. Mitä rentoutuneempi olet, sitä nopeampi olet.
Empaattinen kosketus voi auttaa vähentämään kipuja, koska hermoyhteydet (paino- ja kipu, paingate-kontroll) paine-sensorit ja kipusensorit kulkevat kehossa vierekkäin ja ne kulkevat yhdessä selkäytimeen = kun painat, tunnet vähemmän kipua.
= ELÄMÄN PARANTUMINEN

EI SAA SATUTTAA

Me voimme oppia elämään kipujemme ja jännitystemme kanssa. Kun kipu on ollut läsnä pitkään, emme välttämättä enää edes huomaa sitä. Olo vain tuntuu jotenkin epämukavalta! Unohdamme, miltä tuntui, kun ei sattunut mihinkään. Tragerissa pidetäänkin tärkeänä, että asiakas löytää itselleen uudelleen kivuttoman olotilan. Trager -käsittely ei saa missään vaiheessa sattua! Tragerin perusajatuksia on, että jos kehoa lähestytään satuttaen, keho menee automaattisesti puolustusasentoon. Silloin kun kehoa kosketetaan pehmeästi, hoito vaikuttaa tehokkaasti myös meidän syvimpiin kudoksiimme asti. Tragerissa on saatu hyviä tuloksia kivunlievityksessä. Mitä jännittyneempi keho on, sitä pehmeämmin sitä käsitellään. Tervetuloa kokemaan, miltä tuntuu olla kevyempi, vapaampi, pehmempi!

TRAGER LOI TRAGERIN

Nimi Trager tulee hoitomuodon kehittäjän yhdysvaltalaisen lääkärin Milton Tragerin (1908-1997) mukaan. Trager yhdistää nerokkaasti sekä koulu- että vaihtoehtolääketieteen. Trager -terapiaa on käytetty Yhdysvalloissa jo yli 70 vuotta. Milton Trager aloitti täysin uuden kehoterapian kehittämisen 1930-luvulla. Menetelmän kehittämiseen hän käytti koko aikuisikänsä, 60 vuotta. Hän oli nuoruudessaan akrobaatti, tanssija ja nyrkkeilijä. Tavallisesti valmentaja hoiti häntä nyrkkeilyharjoitusten päätyttyä. Kerran valmentaja oli väsynyt ja Milton ehdotti, että hän hoitaisi valmentajaansa. Kun Milton oli hetken aikaa hoitanut valmentajaa, valmentaja kysyi: ”Missä sinä olet oppinut tämän?” Hän vastasi: “Ei hän ole eläissään tehnyt tällaista, hän vain tekee niin kuin sinä teet!” Valmentaja vastasi, että sinulla on kädet tähän työhön! Milton palasi kotiinsa. Hänen isänsä oli kärsinyt pari vuotta iskiaksesta. Hän käsitteli isäänsä kolme kertaa ja sen jälkeen kivut olivat poissa eivätkä tulleet enää koskaan uudelleen. Hän oli enemmän kuin innoissaan tuloksistaan. Hän alkoi kiertää kotikaupunkinsa Miamin kaduilla ja kujilla ja etsi kipuja ja särkyjä, joita käsitellä. Ihmiset saivat apua ja hän innostui yhä enemmän. Mutta hän ei vieläkään tiennyt, mitä hän teki tai miksi hoito tehosi.

ALITAJUNNAN VOIMA

Ajan mittaan vastaus löytyi! Alitajunta! Milton Trager keksi, että kaikki mitä meille on tapahtunut, on varastoituna meidän kehoomme ja alitajuntaamme. Hän oli vakuuttunut siitä, että alitajunta luo jännityksemme, mutta se myös vapauttaa meidät niistä! Hän kehitti menetelmän, jossa pehmeät liikkeet yhdistettynä alitajunnan käsittelyyn mahdollistavat meidät vapautumaan kivuistamme ja säryistämme.

Mitä enemmän aikaa kului, hän haki käsitelläkseen yhä vaikeampia ja vaikeampia tapauksia. Joukossa halvaantuneita, joita hän sai kävelemään. Yli 40-vuotiaana hän aloitti lääketieteen opiskelut.Trager valmistui lääkäriksi Guadalajaran yliopistosta Meksikosta 1955. Sen jälkeen hän harjoitti lääkärin ammattiaan yhdessä Trager- terapiansa kanssa yli 20 vuotta.

Milton Trager opettaa poliovammaiselle lapselle uudenlaisen tavan liikkua

 

Kukaan ei koske niskaani! Milton Trager oli pitkään sitä mieltä, että hänen hoitotapaansa ei pysty opettamaan toisille. Ensimmäisen kerran hän esitteli hoitomuotonsa yleisölle Esalen Instittuutissa Kaliforniassa 1960-luvulla. Betty Fuller oli kouluttamassa siellä Feldenkrais-menetelmää. Milton seurasi Bettyn opetusta ja huomasi, että Bettyn niska oli kipeä. Hän ehdotti Bettylle, että hän saisi käsitellä tämän niskaa. Tämän kuullessaan Betty vastasi: ”Kukaan ei koske niskaani!” Hänen niskansa oli hirvittävän kipeä. Mutta Milton sai Bettyn taivutelluksi hoitoonsa. Hetken aikaa niskaa käsiteltyään Bettyä pitkään vaivanneet niskakivut olivat poissa. Samasta hetkestä alkaen Betty aloitti sinnikkään taivuttelun, jotta saisi Miltonin opettamaan hänelle menetelmänsä. Lopulta Milton suostui ja Betty Fuller oli hänen ensimmäinen oppilaansa ja Trager- kouluttajansa. Sen jälkeen koulutus alkoi eri puolilla USA:ta ja Kanadaa. Eurooppaan Trager- koulutus tuli 1970-luvulla. Tällä hetkellä Trager- terapeutteja on eri puolilla maailmaa noin 2000. Suomessa koulutus aloitettiin 2003 ja Suomessa Tragerin parissa työskentelee tällä hetkellä n. 30 henkilöä.