TRAGER-LIIKUNTA ON OLENNAINEN OSA TRAGER-MENETELMÄÄ

Alunperin Trager-liikuntaa kutsuttiin nimellä Mentastics, joka oli käytössä myös Suomessa. Sana Mentastics® on muodostettu englanninkielen ilmaisusta “mental gymnastics”, vapaasti suomennettuna tietoiset liikkeet.

Näitä liikkeitä opetetaan asiakkaalle hoidon yhteydessä, jotta hän voi palauttaa itselleen hoidossa kokemansa hyvän olon tunteen myös kotioloissa. Trager-liikuntaa opetetaan myös ryhmäliikuntana.

Trager-liikunnassa liikkeet ovat heiluttavia, keinuvia, värisyttäviä. Liike voi lopulta olla minkälainen tahansa. Olennaisinta on, MITEN liike tehdään. Liikkeiden tekemiseen yhdistetään myönteiset avoimet kysymykset ja mielikuvien käyttö.

Trager-liikunnan avulla voi oppia uuden ryhdikkään, mutta samalla rennon ja kevyen tavan liikkua ja olla. Kävely on yksi sen perusliikkeistä. Trager-liikuntaa voi harjoittaa missä tahansa, vaikka kadulla kävellessä. Suurin osa “liikkeistä” tapahtuu mielen tasolla, joten ulkopuolinen ei edes huomaa toisen tekevän jotain erikoista.

Liikkeet tapahtuvat kivuttomasti. pehmeästi, kevyesti ja vapaasti!
Näiden liikkeiden avulla tulemme tietoisemmaksi koko kehostamme. Kun keho tuntuu vaikka kevyemmältä, se alkaa toimia ikään kuin se olisi kevyempi.

Nykyisin Trager-liikuntaa on koulujen opetusohjelmassa mm. Kanadassa, USA:ssa ja Saksassa.
Suomessa Trager-liikuntaa on tarjolla opistoissa ja työpaikkaliikuntana. Joillakin työpaikoilla Trager-liikuntaa voi harrastaa joko säännöllisesti kerran viikossa tai virkistyspäivillä. Se helpottaa stressiä, auttaa päästämään irti kivuista ja säryistä. Tärkeimpänä niska-hartia- ja selkävaivat.
Urheilijoille liikkeet auttavat lisäämään suorituskykyä.
Luovissa ammateissa oleville, kuten näyttelijöille, tanssijoille ja laulajille Trager-liikunta auttaa lisäämään luovuutta. Liikkeiden tarkoitus on saavuttaa meditatiivinen, syvän rauhan tila. Syvän rauhan tila lisää luovuutta!

Liikkeet ovat yksinkertaisia, mutta tehokkaita. Liikkeiden helppoudessa piileekin niiden tehokkuus ja haasteellisuus!

LOHIKÄÄRMEEN HÄNNÄN HEILUTUS
Esimerkki  Trager-liikunnasta: Kuvittele, että takapuolestasi lähtee pitkä, painava lohikäärmeen häntä. Laita polvet koukkuun, nojaa etukumaraan siten, että niska, hartiat ja kädet roikkuvat vapaina. Heiluta häntääsi puolelta toiselle. Koska häntä on painava, sinun tarvitsee tehdä iso liike, jotta häntä liikkuu. Idea on, että takamuksesi liikuttaa koko muuta kehoasi, muu osa kehoasi vain roikkuu vapaana. Samanaikaisesti niska, hartiat, selkä ja reidet saavat ihanan venytyksen.
Mielikuvien ideana on auttaa meitä sisäistämään, miltä liikkeen kuuluisi tuntua.
Suomessa Tragerin liikuntatunteja vetävät koulutetut Trager-terapeutit. Heidän yhteystietonsa löytyvät nettisivuiltamme kohdasta: Trager-terapeutit Suomessa.